Spring naar inhoud

ME/CVS en homeopathie

Ben je vaak erg moe en dat al langere tijd? Merk je dat het na fysieke of mentale inspanning lang duurt voordat je herstelt? Word je vaak moe wakker en heb je veel moeite met in slaap komen en doorslapen? Heb je last van spierzwakte en spierstijfheid? Mogelijk dat je klachten veroorzaakt worden door ME/CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom).

Wat is ME/CVS?

ME/CVS staat voor Myalgische Encefalomyelitis en wordt ook wel Chronisch Vermoeidheidssyndroom genoemd. Het is een niet aangeboren, chronische en complexe multisysteemziekte. Vermoeidheid is een verkeerd gekozen woord aangezien het een gevoel van totale uitputting betreft wat mensen ervaren die deze ziekte hebben. Daarnaast is uitputting niet het enige symptoom maar is er sprake van veel symptomen op vele niveaus en bestaat de ziekte uit immunologische, neurologische en cognitieve stoornissen, evenals orthostatische intolerantie, orthostatische hypotensie, slaapstoornissen en (chronische) pijn. Veel mensen ervaren post-exertionele malaise (PEM), wat wil zeggen dat de klachten flink verergeren door fysieke of cognitieve inspanning maar ook door een emotionele gebeurtenis. Dit wordt ook wel inspanningsintolerantie genoemd. Rust geeft onvoldoende herstel.

De klachten bestaan al 6 maanden of langer en kunnen niet toegeschreven worden aan een andere aandoening. De diagnose ME/CVS is een uitsluitingsdiagnose, wat wil zeggen dat de diagnose door een arts wordt gesteld als de arts geen andere oorzaak van je klachten kan vaststellen. De ziekte heeft een onvoorspelbaar verloop en kan de ene dag erger zijn dan de andere. In veel gevallen is de ziekte blijvend en wordt het leven van de patiënt ernstig beperkt, tot aan bedlegerigheid toe.

Welke klachten heb je als je ME/CVS hebt?

ME/CVS is een multisysteem ziekte, wat betekent dat je veel verschillende klachten hebt die zich afspelen op verschillende niveaus in je lichaam:

  • ernstige vermoeidheid/uitputting die langer dan 6 maanden duurt zonder verklaring
  • rust verbetert deze uitputting niet
  • niet uitgerust wakker worden
  • lang uitgeput zijn na fysieke of mentale inspanning of een emotionele gebeurtenis (PEM)
  • slapeloosheid
  • slecht werkgeheugen, moeite om informatie op te nemen
  • slechte concentratie
  • woordvindingsproblemen en het verwisselen van letters of woorden
  • onhandigheid, dingen laten vallen
  • spierzwakte en spierstijfheid
  • hoofdpijn, druk achter de ogen, hoofd vol watten (brainfog)
  • wazig zien, dubbel zien
  • overgevoelig voor geluid, licht en geur
  • gevoelig voor kou, hitte of weersveranderingen
  • wisselende lichaamstemperatuur, warm, veel zweten en koude ledematen
  • plotseling opkomende aanvallen van duizeligheid of misselijkheid na lichamelijke of geestelijke inspanning en bij opstaan na zitten of liggen
  • niet lang kunnen staan (duizelig, zweetaanval)
  • acné, wondjes genezen langzaam
  • vaak moeten plassen
  • slecht functionerend immuunsysteem met griepachtige verschijnselen zoals neusverkoudheden, kaakholteontstekingen, keelpijn etc.
  • Prikkelbare darmsyndroom (PDS) met zowel obstipatie als diarree
  • voedselovergevoeligheden
  • alcoholintolerantie.

Wat zijn de oorzaken van ME/CVS?

Hoewel een eenduidige oorzaak van ME/CVS niet kan worden aangetoond, is er bijna altijd sprake van een langdurige periode van overbelasting voorafgaand aan het ontstaan van de ziekte, meestal resulterend in een burn-out. Daarnaast is er in de voorgeschiedenis vrijwel altijd sprake van een doorgemaakte Pfeifferinfectie en soms van een andere infectie, zoals griep, covid-19 of Q-koorts. Vaak is de Pfeifferinfectie onopgemerkt gebleven. Een bloedtest kan aangeven of iemand Pfeiffer heeft gehad in het verleden.

De langdurige periode van overbelasting zorgt ervoor dat het virus niet kan worden overwonnen; een fysiologisch gevolg van langdurige stress is onderdrukking van het immuunsysteem. Als gevolg hiervan ontstaat een postviraal syndroom met symptomen in het hele lichaam. Een voorbeeld hiervan is longcovid na een covid-19 infectie. De symptomen van longcovid lijken erg op die van ME/CVS.

Door een langdurige periode van overbelasting wordt het immuunsysteem onderdrukt. Overbelasting verhoogt de productie van adrenaline en noradrenaline. Vervolgens wordt er meer cortisol aangemaakt om de nadelige gevolgen van adrenaline en noradrenaline te neutraliseren. Teveel cortisol zorgt voor een verandering in het immuunsysteem, het functioneert minder goed, waardoor het virus niet onschadelijk gemaakt kan worden.

De HPA-as (Hypothalamus-hypofyse- bijnieras), die de aanmaak van stresshormonen regelt, lijkt bij ME/CVS blijvend ontregeld. Dit is het gevolg van een burn-out. Mensen met ME/CVS hebben zowel klachten van een chronische burn-out als van een postviraal syndroom.

Wat kan je er zelf aan doen?

  • Zorg voor voldoende ontspanning overdag. Dit kan zijn mediteren, Tai Chi of Yoga (indien mogelijk), een massage en milde beweging zoals wandelen in park of bos of misschien zelfs fietsen of eventueel zwemmen in warm water.
  • Het is belangrijk om iedere dag iets aan beweging te doen, zodat je spierkracht blijft bestaan. In de spieren zitten onze energiecentrales in de vorm van mitochondriën.
  • Als je overdag ontspant en iets aan lichaamsbeweging doet dan slaap je beter. Dit kan je het beste in de buitenlucht doen en dan diep in- en uitademen. Dit bevordert je slaapkwaliteit. Het lijkt erop dat mensen met ME/CVS voortdurend in een staat van paraatheid blijven, ook ‘s nachts, waardoor ze niet in een diepe slaap kunnen vallen. Lukt dat wel, dan voel je je de volgende dag meestal beter. Goede slaap is essentieel voor herstel. En het kan lang duren voor je slaapkwaliteit weer terug is. Een homeopathisch middel kan hierbij ondersteuning bieden.
  • Eet gezond en niet te vet. Te veel vet is te belastend is om te verteren, dat kost teveel energie. Veel groentes en fruit, zoveel mogelijk biologisch, zodat pesticiden je systeem niet nog eens extra belasten.
  • Realiseer je dat vandaag een slechte dag meestal afgewisseld wordt met morgen een betere dag. Geef op een betere dag niet al je energie uit, maar hou wat over, stop het in je rugzakje. Zo voorkom je dat je jezelf te veel uitput op een goede dag, waardoor je de volgende dag weer een terugval hebt.
  • En andere adviezen die ik graag met je bespreek tijdens de behandeling.

Hoe kan homeopathie helpen bij ME/CVS?

Homeopathie is een milde, natuurlijke geneeswijze. De korreltjes geven een voorzichtig steuntje in de rug en stimuleren je herstel van binnenuit. De korrels zijn afgestemd op jou en jouw specifieke ziektegeschiedenis. Hierbij komen ziektes als burn-out en Pfeiffer aan de orde. Homeopathische middelen kunnen helpen restanten van doorgemaakte infecties opruimen. Daarnaast zijn er middelen die bij jou als persoon passen en verder herstel van binnenuit bevorderen.

Tijdens de gesprekken zullen ook mechanismes aan de orde komen die contraproductief zijn voor je en de ziekte in stand houden. De gesprekken leiden tot nieuwe inzichten die je kunt toepassen in je leven. Ook geef ik leefstijladviezen, die je levenskwaliteit aanzienlijk zullen verbeteren.

Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander dat het een complexe ziekte is waarbij diverse fysiologische processen zijn betrokken. Er is veel geduld nodig en herstel gaat langzamer dan bij een ziekte met een eenduidige oorzaak en symptomen die zich maar in één systeem afspelen. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat de behandeling uit meerdere vervolgconsulten bestaat.

Ben je benieuwd wat homeopathie voor jou kan betekenen of wil je nader kennismaken? Bel mij dan tijdens mijn telefonisch spreekuur (dinsdag, woensdag en donderdag van 12.30-13 uur) op nummer 035 - 88.75.808 of mail je vragen naar info@homeopathie-ketelaar.nl.

Een homeopathische behandeling wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering op basis van mijn lidmaatschap van de NVKH, de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten. Informeer bij je zorgverzekering wat de vergoedingen zijn voor alternatieve geneeswijzen.