Spring naar inhoud

De homeopaat

‘Er is geen groter geschenk
dan door de ander geheel te worden begrepen, gehoord.
Je kunt geen groter geschenk geven
dan de ander helemaal te begrijpen.
Dan is er contact.’
Virginia Satir

Annelieke Hulshof-Ketelaar (1968)

Mijn opleiding tot klassiek homeopaat heb ik gevolgd aan de School voor Homeopathie in Amersfoort (2005-2011). Dit is een 6-jarige vakopleiding op HBO-niveau. De opleiding bestaat uit een medisch basisjaar met gedegen onderwijs in pathologie en anatomie. De jaren erna bestaan uit een zeer goede scholing in homeopathie en uit therapeutische vorming, waarbij onder meer de theorieën van Jung een rol spelen. Daarnaast wordt er lesgegeven in psychopathologie en voeding. Een groot deel van de opleiding bestaat uit praktijkstages, die al in het 2e jaar beginnen. In juli 2016 heb ik een herhaling van de opleiding Medische Basiskennis (MBK) succesvol afgerond.

Tijdens mijn universitaire studie Europese Studies (afgestudeerd in 1996) had ik al veel belangstelling voor psychologie en merkte ik dat ik later als therapeut wilde werken. Na enkele jaren in het bedrijfsleven en bij een ontwikkelingsorganisatie te hebben gewerkt, werd ik ernstig ziek. Het bleek ME/CVS te zijn, Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Voor deze ziekte bestaan helaas geen medicijnen. Wel boekte ik vooruitgang met een homeopathisch middel. Deze en andere ervaringen tijdens mijn ziekte hebben mij gemotiveerd om homeopathie te gaan studeren. Tevens ben ik 16 jaar in ontwikkeling geweest bij een leerling van de Ierse healer en spiritueel leraar Bob Moore bij het Centrum voor Healing en Meditatie in Hilversum. Mijn kennis van en ervaring met healing sluiten goed aan bij mijn werk als homeopaat.

Tijdens mijn herstelperiode merkte ik hoe belangrijk het is dat een behandelaar zijn patiënt helemaal begrijpt. Dit heb ik als een groot geschenk ervaren en wil ik graag doorgeven aan mijn patiënten. Dat sluit naadloos aan bij de homeopathische principes. Om een patiënt goed te kunnen helpen, moet de homeopaat een duidelijk beeld van de klacht hebben en van de patiënt zelf. Het gaat bij homeopathie niet alleen om de klacht, maar ook om de mens achter de klacht.